diumenge, 3 de juliol de 2011

Xerrada Enric Duran

El Decreixement,
 Ecoxarxes i 
com fer una auto-Organització.

divendres 8-juliol
a les 8-vespre

Plaça 15 de /V\aig
(plaça del mirador)

Qui es Enric Duran?

El 17 setembre de 2008, Enric Duran dóna a conèixer l'article amb el següent text:  He "robat" 492.000 euros als que més ens roben per denunciar-los i construir alternatives de societat per mitjà d'internet i de la publicació Crisi (Crisi en català).

En l'article explica el procediment seguit. Enric va demanar 68 préstecs diferents a 39 entitats financeres amb les excuses més diverses; comprar un cotxe, reformar la seva casa, etc. A més va crear una empresa fantasma i falsificar alguns documents necessaris per justificar ingressos. Així va aconseguir que el sistema de control de crèdits no detectés aquest endeutament exagerat.

En publicar la seva acció, va anunciar també que es traslladaria a un altre continent per mantenir la seva llibertat enfront de les possibles denúncies. Per a això, es va reservar, segons les seves pròpies paraules 8.000 euros dels diners expropiat per sobreviure durant el temps que fos necessari. No obstant això no descartava anar a la presó, en cas de jutjar oportú, com a mitjà de donar més ressò a la seva protesta.

Al principi, alguns dels bancs estafats van comunicar que les quantitats estafades eren petites. El director general de Caixa Sabadell, Jordi Mestre, ha explicat en un comunicat que estaven a l'espera que la Fiscalia catalana realitzés alguna actuació.  No obstant això, la Fiscalia va anunciar que esperaria a les denúncies per obrir diligències. Algunes entitats van reconèixer en contactes informals amb la policia catalana la veracitat d'aquesta estafa.  La primera empresa a denunciar va ser la multinacional francesa d'hipermercats Carrefour

El 17 d'octubre del 2008, un mes després de publicar l'estafa, va emetre un comunicat en què, davant la manca de procés contra ell, es preguntava si les entitats implicades no voldrien fer callar el cas. En aquest comunicat, Com que s'ha demostrat qui són els que roben, aviat tornaré a l'activitat pública, i denuncia les ajudes de 2 bilions d'euros atorgades pels governs dels EE. Units. i la UE al sector financer amb diners públics. Així, afirma que s'ha demostrat que polítics i banquers van de la mà, per espoliar la riquesa de la gent. Finalment va anunciar que, davant l'intent de silenciar, sortiria de la clandestinitat i tornaria a l'activitat pública al cap de poc temps.  D'altra banda, davant l'escepticisme d'alguns sectors, va publicar un vídeo en el qual donava un passeig virtual pels comptes lligades als crèdits amb la intenció de provar la veracitat de l'acció anunciada.

El mateix dia 17, 18 entitats financeres van denunciar per impagament a Enric Duran. Algunes entitats a més havien enviat cartes a l'activista recordant els seus deutes i avisant de la seva inclusió en el fitxer de morosos de de l'Associació Nacional d'Establiments Financers de Crèdit (Asnef) o en Badexcug.

En una sèrie d'entrevistes, Duran va anunciar que tornaria a Catalunya el 17 març 2009 tot i les denúncies interposades per diverses entitats financeres. La seva intenció era amb això participar, sis mesos després d'anunciar la seva acció, en les eventuals respostes que es donessin per part dels moviments socials i la societat a l'aprofundiment de la crisi econòmica.

El dia 17 de març de 2009 va sortir a la llum un nou diari: Podem! viure sense capitalisme on es plantejaven una sèrie d'alternatives al sistema capitalista. Aquest mateix dia va ser detingut per la policia autonòmica catalana, acusat dels delictes abans esmentats. La detenció es va produir a la central de la Universitat de Barcelona la vigília del seu polèmic desallotjament per part de la policia autonòmica catalana. Fins llavors havia estat ocupada per estudiants del moviment anti-bolonya. Dos dies després el jutjat número 29 de Barcelona va decretar presó sense fiança per a Enric.

A partir de la seva detenció diversos col.lectius, entre ells la FAVB (Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona) i l'Observatori DESC van demanar el seu alliberament per desproporcionada i per evidenciar un tractament desigual en comparació al tractament d'altres estafes en les quals no es decreta presó preventiva. Per la seva banda l'advocat defensor Àlex Solà, va al.legar que no hi ha indicis suficients de que el seu defensat hagi fet una estafa i que la presó per deutes impagats està abolida a Espanya.

Actualment lliure, Enric Duran ha fomentat una "inflexió al capitalisme" a través d'un dia d'acció (17 de setembre de 2009) on es van posar en marxa diferents iniciatives concretes per viure sense capitalisme la vaga dels usuaris de bancs. Aquest mateix dia es va distribuir de manera gratuïta una tercera publicació (redactada col.lectivament) anomenada Volem.

Segueix la seva tasca de difusió de sortida del capitalisme a través del concepte de Cooperativa Integral.

http://podem.cat/

https://cooperativa.ecoxarxes.cat/

http://www.enricduran.cat/

Enllaç Facebook de la xerrada:
http://www.facebook.com/event.php?eid=184201448302833

Cap comentari:

Publica un comentari